Επισκεπτες
Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
2:40 π.μ. | Αναρτήθηκε από
Ανώνυμος |
Επεξεργασία ανάρτησης
Οι Νεοέλληνες, με πρώτους πιθανότατα τους Επτανήσιους, ήρθαν σε επαφή με τη μπίρα μέσω των διάφορων ευρωπαίων κατακτητών. Οι απαρχές, βέβαια, της σύγχρονης εν Ελλάδι ζυθοποιίας, πρέπει να αναζητηθούν στους Βαυαρούς που ακολούθησαν τον Όθωνα στο νεοσύστατο ελληνικό βασίλειο, με σημαντικότερο τον Ιωάννη Φιξ και τους απογόνους του. Για πολλά χρόνια, από τα μέσα-τέλη του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, οι μονάδες ζυθοποιίας για ευνόητους λόγους συνδέονταν με ψυγεία-παγοποιεία, τα οποία την εποχή εκείνη, πριν την εφεύρεση και διάδοση του ηλεκτρικού ψυγείου, αποτελούσαν επικερδέστατη επένδυση. Στην "Παλαιά Ελλάδα" κυριάρχησε η "Κάρολος Φιξ Α.Ε., Ελληνική Βιομηχανία Ζύθου-Πάγου-Βύνης-Ψυγείων-Ανθρακικού οξέως", ενώ στις "Νέες Χώρες" πρέπει να αναφερθούν τα ιδρυθέντα στη Θεσσαλονίκη ήδη επί οθωμανικής διοίκησης ζυθοποιεία-παγοποιεία "Ολυμπος" και "Νάουσα" (το δεύτερο λειτουργούσε υπό την επίβλεψη της Ακαδημίας Ζυθοποιίας του Μονάχου), που λίγο μετά την απελευθέρωση της πόλης συγχωνεύθηκαν υπό την ονομασία "Ηνωμένα Ζυθοποιεία Όλυμπος-Νάουσα".
Αναγνώστες
Αρχειο
-
▼
2010
(42)
- ► Σεπτεμβρίου (1)
-
▼
Ιουνίου
(27)
- Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΜΠΥΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
- Η τέχνη της ζυθοποιίας.
- Η χρήση του λυκίσκου αναβίωσε στη Γερμανία το μεσα...
- Οι αρχαίοι Έλληνες γνώρισαν τη μπυρα.
- Ιστορικα, η παρασκευη της μπυρας..
- Ετυμολογικα, η λεξη μπυρα.
- ΑΦΡΟΖΥΜΕΣ ,ΒΥΘΟΖΥΜΕΣ ,ΚΑΙ ΜΕΤΑΖΥΜΩΣΗ (ΩΡΙΜΑΝΣΗ)
- Η συγχρονη διαδικασια της παρασκευης μπυρας.
- Οι πρωτες υλες για την παραγωγη μπυρας.
- Muenchner/Munich
- Golden Ale
- Oatmeal stout.
- Kristallweizen
- India Pale Ale
- Hefeweizen
- Malt Liquor
- Kellerbier.
- Faro.
- Starkbier.
- Tripel.
- Trappiste.
- Steinbier.
- Koelsch
- Lambic
- Dry Beer.
- Chili-beer.Lager
- Lager